Regler
Du deltar automatiskt i cupen när du springer något av våra fyra lopp. Poäng får du beroende på din placering och sedan summeras resultaten från dina lopp.

Behöver du nya träningskläder eller SKOR: köp lätt här

Poängberäkning
Vinnaren av backyardcupen är den dam och herre som samlat flest poäng under året. Poängen från Säfsen, Örebro, Säfsen och Kvinnersta räknas.
Alla lopp värderas lika och poäng tilldelas enligt nedanstående tabell, hamnar löpare på samma antal varv så får de samma poäng men det påverkar placeringarna och poängen i nivåerna under, vilket innebär att någon poängnivå ej utdelas:
Placering                                     Poäng
1:a plats                                       100
2                                                      80
3                                                      70
4                                                     60
5                                                      55
6                                                     50
7                                                     45
8                                                    40
9                                                    35
10                                                  30
11                                                    25
12                                                   20
13                                                    15
14                                                   10
15                                                    5
Deltagande start                 1

Om flera deltagare skulle uppnå samma poäng är följande utslagsgivande:
1) sammanlagda antal varv i de lopp som båda sprungit.
2) poäng i det senaste lopp någon av deltagarna deltagit i.
3) totalt antal deltagare i de lopp deltagaren deltagit i.

Vi har en dam- och en herrklass men i arrangemangen är det "Last man Standing" som gäller oavsett kön!
 

Priser!
Förutom pris (till alla) i de enskilda loppen och minnesmedalj har vi premier som alla kan uppnå vid 50 miles, 100 miles, 200 miles, 300 miles och 400 miles. Priser även till de 10 främsta i cupens dam- resp herrklass. Blir du vinnaren av cupens cyklar?

Extra utlottningschanser i alla lopp!
9/3 bl.a presentkort STADIUM. bröd från Pyramidbageriet, priser från Säfsen, SWERUN och 114sport.

Vanliga frågor och svar:
Enskilda lopp i Backyard ultra som också ingår i en cup om fyra lopp.

Vad är en Backyard ultra?
- DU går, lunkar och löper 6706 m med start varje nu heltimme. Klarar du varvet på en timme så får du starta nästa timme osv. Så fortsätter tävlingen tills bara en löpare är kvar i klassen (dam och herr).

Kan alla delta? Även nybörjare?
- JA helt klart den bästa formen av löpning. Det är socialt, det är lägre press och man kör så många varv man själv vill. Du kan vara helt nybörjare. Många får egna nya personliga rekord i distans. MEN oavsett om du vill göra ett varv eller 30 så är loppen för alla.

Varför 6706m?
- Mycket tack vare att man kan då efter 12 löpta varv får distansen 50 miles och efter 24 löpta varv 100 miles.

Hur många kan delta?
- Vi tar emot 150 deltagare per arrangemang (Max 100 i Säfsen Vinterbackyard) och begränsning finns tack vare att våra tävlingscentraler inte kan ta emot fler då det gäller att alla får sitt utrymme och möjligheter till toalett, mat, parkering mm. Däremot brukar vi ordna med motionsvarv senare under dagen så möjligheten finns att motionslöpa något varv med anhöriga.

Otillåtet är:
Draghjälp
Stavar

Hur anmäler man sig?
- Mail till if@114sport.se och inbetalning av anmälningsavgiften till föreningens bankgiro vilken står på startsidan eller på respektive deltävling fr.o.m 13/9 2018.
OBS ANMÄLAN ÄR GILTIG FÖRST NÄR AVGIFTEN ÄR BETALD! Deltagande sker på egen risk och vi kommer att använd ditt namn i start- och resultatlista samt ev finns du med på någon eller några bilder. Ev efteranmälan de sista 14 dagarna till högre anmälningsavgift.

Hur anmäler man sig till cupen?
- Det blir du automatiskt med din anmälan till något av loppen.

Vad får man ut av anmälningsavgiften?
- Loppet, atmosfären, nummerlapp, kåsan för vätska, vätska, energi, medalj och pris. Dessutom extra chans till premier efter 50, 100, 200, 300 och 400 miles, utlottningspriser och priser i cupen. Den lilla peng som vi får kvar efter varje arrangemang säkerställer att vi kan genomföra nästa arrangemang. Vi har tuffa utgifter i hyra (ofta 48-72 timmars hyra), priser, vätska/mat samt försäkringar. Men vi arbetar hårt med att man ska få ut så mycket som möjligt av loppet och få med sig fin medalj och fint pris hem för den anmälningsvagift man ändå betalat.

Hur tar man sig till tävlingsplatsen?
- Till Örebro kan du komma med tåg/buss/bil/taxi/cykel/promenad beroende på var du bor. Kvinnerstagymnasiet ligger ca 10 km norr om Örebro längs riksväg 50. Länsbussar (mot, Frövi, Hällefors, Nora och Lindesberg) går förbi Kvinnerstagymnasiet.
- Till Säfsen tar du dig genom att sikta mot orten Fredriksberg. Bussar går från Ludvika men tyvärr inte så ofta. Lättast är att komma med bil. Ni får gärna kommunicera genom oss på sociala medier så att samåkning blir möjlig.
- Säfsen Sommarbackyard löps 1 km utanför Ulriksberg som ligger 15 km från Säfsen/Fredriksberg men efter vägen mot Ludvika.

När kan jag hämta nummerlappen?
- På tävlingsdagen från ca 1.5 timme innan start tills 15 min återstår till start. Vi brukar också dela ut nummerlappen vid några träningstillfällen före tävlingsdagen. Ni som anmäler er till hela cupen kommer att ha samma nummer. Ledaren i cupen har dock annan nummerlapp.

Hur är det med förvaringsmöjligheter?
- Kvinnerstagymnasiet 2 tävlingar - inomhus i gymnastiksal eller med eget tält/bord mm
- Säfsen Vinterbackyard - inomhus i Snowcamps bar eller med eget tält/bord mm
- Säfsen Sommarbackyard - Under plasttält
Du får gärna ha med eget bord/campingstol mm

Egen utkörning!
- I två av loppen, Örebro Backyard Ultra och Säfsen Sommarbackyard, erbjuder vi som funktionärer att köra ut och in er egna medhavda dryck/energi till ett bord i skogen ca 3,3 km in i loppet. Det kan vara skönt att få svalkande dryck om det är varmt den 30/5 samt 3/8. Alla flaskor och påsar bör märkas med startnummer. (pennor finns vid startområdet)

Hur är det med parkeringar?
- Finns bra med parkeringar vid alla tävlingarna.
- Säfsen Vinterbackyard utanför Snowcamps sporthall samt runt herrgården.
- Kvinnerstagymnasiet, gott om asfaltsparkeringar.
- Säfsen Sommarbackyard, nedlagt flygfält används för parkeringar.

Om jag kommer dagen före? Logi?
- Kan du parkera. slå upp tält mm men vi kan inte garantera toalett då det kan vara låst fram till tävlingsdagen. Säfsen Sommarbackyard har dock två öppna dass.
I Säfsen kan man boka en sovplats på Snowcamp för 200 kr/natt. Dessa bokas och betalas genom oss så maila oss if@114sport.se. OBS enkla sovplatser i våningssängar med madrass, täcke och kudde!

Hur går starten till?
-Start varje heltimme från kl 10, alla samtidigt!

Hur får jag vätska och energi?
- Vid varvning finns bord av både vätska och energi. Rikligt och vi har erfarenhet av tidigare lopp. Mat fås också vid vissa klockslag. Vi använder kåsa för att få bord onödiga plastmuggar. Alla får en egen personlig kåsa vid varje lopp.
- Du kan ju också ha egen dricka och energi med dig.
- Vid de lopp som går 30/5 och 3/8 har vi extra bord vid halva sträckan ca 3,3 km dit ni kan få eget utkört. Detta pga varmare väder.

Utrustning som behövs?
- Löparkläder, skor, ev ombyten, ev egen dryck och energi. Tänker du löpa många timmar behövs nog också pannlampa. Mörkret kommer att bestå olika många timmar i de olika tävlingarna. Dubbskor inomhus? Då får du bara gå på mattorna!

Compeedplåster, vätskeersättning, Vaselin och puder hittar du lätt här med Kronans Apotek!

När sker prisutdelningen?
- Så fort vi kan efter avslutade varv eller tävling.

Hur får jag tag i mitt resultat?
- Anslås på denna hemsida samt via facebook.

Jag är anmäld och har betalat startavgiften men kan pga skada/sjukdom inte starta?
- Tråkigt, tyvärr har vi de utgifter vi har och kan inte betala tillbaka startavgifter. Kanske kan du överlåta din startplats till någon annan? Vi godkänner namnändringar gratis fram till 14 dagar innan tävlingsdagen därefter 100 kr i namnändring. Ett annat sätt för att få tillbaka sin startavgift är att fixa försäkring ex Startklar med Folksam. 

Vem är tävlingsansvarig och tävlingsledare?
- Föreningen IF114sport är ansvarig förening och tävlingsledare är Ola Nordahl som har egen erfarenhet av långdistanslöpning och multisportande. Vi har arrangerat lopp sedan 2006 och har aldrig ställt in något!

Kan jag bli funktionär?
- JA om du vill men då vill vi att du hör av dig innan loppet och berättar vad du vill hjälpa till med. Det finns allt från banfix till att sköta vätskekontroller, avprickning, fotografering eller dyl. Vi kan inte betala någon lön utan det sker ideellt med mat som ersättning :).

Kan vår förening ha ett lopp i cupen 2020?
- Ja givetvis, bara att höra av sig så diskuterar vi loppet och hur det skulle funka i framtiden cuper!

Kan man göra något som anhörig i närheten?
- JA givetvis, Örebro bjuder på rikt utbud av mkt (Marieberg Galleria ca 20-25 km) och i Säfsen är det naturen och aktiviteter som främsta utbud (Snowcamps trampoliner, längdskidor, utförsåkning, fiske, cykel mm vissa dock till kostnad). Bygdehistoria finns också i alla byar runt Säfsen.

Gillar du cykling och behöver cykelprylar: Kolla in denna länk!